Tydzień Zdrowego Odżywiania

W dniach 18-22 października w naszej szkole został zorganizowany Tydzień Zdrowego Odżywiania. Celem akcji szkolnej było kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania poprzez poszerzanie wiedzy uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Dzieci otrzymały wiele informacji o znaczeniu i roli składników odżywczych. Dla wszystkich uczniów naszej szkoły została przygotowana prezentacja multimedialna. Można było zapoznać się z funkcjami białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i soli mineralnych oraz poznać ich źródła w pokarmach.

Każdego dnia w Tygodniu Zdrowego Odżywiania uczniowie przebierali się za owoc lub warzywo dnia oraz przynosili je w swoich śniadaniówkach. Informowali siebie na wzajem, jakie witaminy w nich występują i dlaczego warto je spożywać.

Największą popularnością cieszyło się przygotowanie przepysznych i zdrowych posiłków oraz przekąsek. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą, wyobraźnią i pomysłowością podczas przygotowywania dań. Przesyłali zdjęcia swoich potraw z uzasadnieniem, dlaczego są zdrowe.  Posiłki i przekąski były pięknie opisane i zaprezentowane. Wszyscy młodzi kucharze zasługują na duże pochwały.

Tydzień Zdrowego Odżywiania co roku cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Włączają się do niego nie tylko uczniowie, lecz także członkowie ich rodzin. Dzięki takim akcjom wszyscy pamiętamy, że WARZYWA I OWOCE DAJĄ SUPERMOCE!

Wydarzenia

Skip to content